Energi... prana og chi

I yoga jobber vi med å stimulere, øke og kontrollere energien i kroppen. I tradisjonell yoga, kalles denne energien Prana (sanskrit) og i Yin yoga kaller vi denne energien Chi. Yogiske tekster påstår at vi har 72 000 nadis (energibaner) i kroppen. Vi kan ha blokkeringer i disse energibanene, som gjør at energien ikke flyter optimalt. Dette kan føre til fysiske og mentale plager. 

I yogapraksis jobber vi med denne energien. Yoga stillinger og bevegelser stimulerer energien, pranayama (pusteøvelser) øker, balanserer og kontrollerer energien. 

De tre hovednadiene er ida, pingala og sushumna. Hele tiden skifter flyten i energien mellom ida og pingala. Ettersom pusten er relatert til disse energikanalene kan du føle hvilken som er mest aktiv ved å kjenne hvilket nesebor som er mest åpent. Er venstre mest åpent vil det si at det er ida som dominerer. Ida er mer passiv, introvert og feminin. Er høyre mer åpent er det pingala som er dominant. Pingala nadi er aktiv, utadvendt og maskulin. 

Målet med hatha yoga er å oppnå en balansert flyt i ida og pingala nadi. Dette får man gjennom å praktisere shatkarmas (renseteknikker), asanas (fysiske stillinger) og pranayama (pusteøvelser). Når man oppnår flyt i disse to kanalene vil energien begynne å flyte i sushumna. For å oppnå meditasjon må denne energikanalen flyte og kroppen vil da også fungere optimalt.