Blender og hjemmelaget mandelsjokolademelk…

3.5.2014

Tenkte at min neste blogpost skulle være om Yoga, og jeg jobber med saken... men ble litt inspirert i dag (først og fremst av et online holistic businesskurs som jeg startet i går), men også av kveldens mislykkede forsøk på mandelmelk... 

Hadde nemlig bestemt meg for at jeg for første gang skulle lage litt mandelmelk i kveld. Jeg har for en stund tilbake kjøpt en nøttemelkpose og tenkte jeg skulle prøve den.

Etter at jeg solgte min rimelig gode blender, sammen med det meste andre jeg eide, på Grønlandstorget for 75 kroner for to år siden (da jeg hadde planer om å flytte til Australia) har jeg ikke gått til innkjøp av en ny blender. Har liksom tenkt at jeg har lyst å kjøpe en Vitamix (som skal være 'blenders over all blenders'). Den koster rundt 5000 kroner, så jeg har ikke tatt meg råd til det enda. Det har vært en del andre kostnader med å etablere seg på nytt (i tillegg til oppstart av firma) men kommer til å gjøre det snart! Trenger det sårt kjenner jeg (lei av å bruke håndmikser til smooties og annet... brukte håndmikser sist da jeg lagde raw brownies... anbefales ikke:)

I påsken kjøpte jeg en Bosch foodprocessor. Så fornøyd, 500kroner på Coop. Har brukt den mye allerede, og tenkte at den sikkert kunne gjøre jobben med mandelmelk, men der tok jeg krafig feil. Vesken rant utover, og sprutet oppover veggen og ned på gulvet. Noe som burde være en enkel operasjon tok sikkert tre ganger så lang tid...

Jeg skulle som sagt lage mandelmelk, men da jeg slo opp oppskriften stod sjokolade mandelmelk på siden ovenfor, og da bestemte jeg meg jo selvfølgelig for å lage det i stedet.... må innrømme at jeg liker godt det søte, og spesielt da det søte kommer av dadler og deilig lønnesirup.

Selv om jeg bare endte opp med litt over 6 desiliter (som skulle blitt ca. 1 liter) og mandlene og sesamfrøa ikke var knust veldig godt, smakte jeg på melken når jeg hadde fått vasket og ryddet opp, og den smakte jo godt, selv varm. Gleder meg til i morgen, da skal lillegutt og jeg kose oss med den, selv om den nok ikke er som den kunne vært om jeg hadde brukt en blender, slik at nøttene, frøa og dadlene hadde blitt knust godt.

Så nå sparer jeg til en Vitamix! Etter kveldens episode kjenner jeg enda mer at det er viktig å kjøpe kvalitet skal man først kjøpe noe! Er ikke veldig snobbete vil jeg si, men kjenner at jeg nok kan bli det på kjøkkenutstyret. Har du et forslag til hvor jeg kan få kjøpt en Vitamix eller en annen god blender? Er jo alltid interessert i et godt kjøp:)

Om du har en god blender og skulle få lyst til å prøve deg så er dette oppskriften:

 • 2.5dl rå mandler, bløtlegg i 4 timer
 • 1 liter vann 6 dadler, uten stein
 • 2/3 dl rå hvite eller svarte sesamfrø
 • 3 ss usøtet rå kakaopulver
 • 2 ss lønnesirup
 • Bittelitt salt
 1. Skyll mandlene, ta de i en BLENDER.
 2. Ta i vann, dadler, sesamfrø, kakaopulver, sesamfrø, lønnesirup og salt.
 3. Kjør blender til mandlene og sesamfrøene er godt kvernet.
 4. Sil gjennom en nøttemelkpose eller annet passende for å få ut så mye veske som mulig.
 5. Sett i en glasskarafell i kjøleskapet til det er kaldt. Oppbevar i en lukket kontainer i kjøleskapet, og det kan da vare i 4 dager.

Lykke til! Hører gjerne fra deg om du har spørsmål eller annet.