Yogasstillinger (yogaasanas) og energi (prana), Pawanmuktasana del 1

18.3.2014

Paramahansa Satyananda, han som er hovedlæreren i den tradisjonen jeg primært underviser fra, lagde tre primærgrupper av øvelser, Pawanmuktasana serien. Disse øvelsene stimulerer og øker flyten av energi i kroppen. Den første gruppen, del 1, fokuserer på anti-raumatisme. Den andre gruppen, del 2, fokuserer på fordøyelsessystemet og mageregionen. Del 3 er en gruppe øvelser som løser opp energiblokkader.

Pawan betyr vind. Mukta betyr frigjøre. Asana betyr stilling. Oversatt vil det si at disse gruppene er satt sammen for å frigjøre energi, og fjerne blokkader som gjør at det kke er free flyt av energi i kroppen eller sinne.

Prana eller vitalenergi i yoga kan sammenlignes med chi i kinesisk medisin. Denne energien går gjennom hele kroppen vår, og flyter gjennom kanaler som kalles nadis. Denne pranaen opprettholder all aktivitet av hver enkelt celle i kroppen vår. Når kroppen er stiv, så betyr det at prana er blokkert og derfor hoper det seg også opp med avfallstoffer i kroppen. Når pranaen begynner å flyte friere, så vil avfallsstoffene forsvinne og vi vil oppleve en bedre helse av hele kroppen. Både kroppen og sinnet har knuter og stivhet. Hver fysisk muskluær knute har en tilsvarende mental knute som påvirker følelsene og tankene våre.

I yoga så ser vi på kroppen og sinnet samlet. Det er ikke to seperate deler, men kroppen er den grovere delen av tilværelsen vår, mens sinnet er mer subtilt. En ubalansert livsstil, dårlig holdning, emosjonelle og psykiologiske problemer og fysiske helseproblemer gjør at energi blir blokkert. Dette kan føre til stivhet i kroppen, dårlig blodtilførsel osv. Hvis energien er blokkert over lengre tid så kan det føre til problemer med kroppsdeler, ledd eller/og organer.

Yogiske stillinger og bevegelser, asanas, brukes for å jobbe med mentalespenninger. I tillegg til asanas, brukes det i yoga pusteteknikker (pranayamas), renselsesteknikker (shatkarmas), meditasjon og avslappning (Yoga Nidra).

Når blokkert energi blir frigjort så vil man få en en sterkere og smidigere kropp, og en lettere, mer kreativ, selvsikker og balansert sinn. Så ved å praktisere asanas får man en bedre flyt av energi som hjelper på både kropp og sinn! 

Disse øvelsene i PMA 1 kan praktiseres av hvem som helst. Det anbefales og praktisere disse før man starter noen videre yogapraksis. Serien løsner på leddene, slapper av musklene og promoterer generell helse. Selv om disse øvelsene, for de aller fleste ikke er kjempe krevende, så har de en enorm verdi. 

Lykke til, og spør om du har noen spørsmål!