Solhilsen (Surya Namaskara) utfordring til alle yogaentusiaster i Norge!

Her om dagen mens jeg praktiserte slo det meg at jeg vil praktisere 108 runder av solhilsen på den 'korteste dagen' vi opplever her oppe i nord, altså på vintersolverv som faller på den 21. desember. Sola er kun oppe i 6 timer og 22 minutter (her i Grimstad). Og den står først opp kl.9.13, så vi trenger heldigvis ikke stå opp så tidlig for å praktisere til soloppgang:)

Denne dagen 'snur sola' som vi sier og jeg tenker at det vil være fint å komme sammen og markere at det går mot lysere tider. 

Jeg inviterer derfor alle som har lyst til å praktisere 108 runder av solhilsen til å praktisere det kl.9.00 21. desember. Jeg håper at mange yogastudio i Norges land vil gjøre dette. Eller kanskje samler du en gjeng et sted, eller at du gjør praksisen alene hjemme. Om du bor i Grimstad eller i nærheten er du altså invitert kl.9.00 til Grimstad yoga for praksis av solhilsen. 

Jeg har bestemt meg for at det blir halverunder i denne omgang for å få med flere, så altså 54 hele runder, men om du vil gjøre 108 hele runder så gjør selvfølgelig det. Du kan selvfølgelig også gjøre færre runder om du skulle ønske det:) Dette vil ikke koste noe, men jeg vil sette frem en liten boks som du kan gi så stor eller liten donasjon som du ønsker. Pengene vil gå til et veledig formål. Hva det er er enda ikke klart, men skal fortelle det så snart det er det! 

Så nå er det bare å begynne å praktisere frem mot den store dagen:) Vi får motivere hverandre gjennom bilder på Facebook og Instagram. Tag gjerne bildene #solhilsen54. 

Hva er solhilsen? 

Solhilsen er en fantastisk praksis som kommer fra flere tusen år tilbake. Mennesket ble oppmerksom på den kraften de hadde i seg selv, og at den også var å finne i universet. Solhilsen er en hilsen til solen (ytre og indre), og på symbolet av alt det den representerer. Solhilsen vekker solaspektene i oss og gjør oss klare for å oppnå en høyere bevissthet. 

Praksisen består av 12 stillinger. Man har bakoverbøy og fremoverbøy som gjør ryggraden og resten av kroppen mer fleksibel og sterk. Dette er en fantasisk praksis i seg selv, og ved å praktisere denne serien av øvelser hver dag så garantert oppnå store helsefordeler. Praksisen trenger ikke ta lang tid.

Solhilsen er bra for å oppnå mer energi i kroppen. Dette kan vi jo ofte føle oss litt tappet for i vinterhalvåret, så derfor vil det være bra med praksis av solhilsen på denne tiden av året. Også respirasjonssystemet, blodomløpet, fordøyelsessystemet og nervesystemet nyter godt av praksisen. 

Det er viktig at du legger deg ned i Shavasana (dødmannstillingen) i noen minutter når du er ferdig med solhilsen. Dette for å gi kroppen tid til å justere seg og kvitte seg med avfallsstoffer som er kommet inn i blodet under praksisen. Når du praktiserer solhilsen vil du puste dypere og hjertet vil slå fortere. Det sympatetiske nervesystemet slår seg på. Når du legger deg ned i Shavasana etter praksis vil det parasymptetiske nervesystemet slå seg på og kroppen vil komme i balanse. Dype pust, bruk hele magen. 

Hvorfor 108 runder? 

108 er et viktig tall i yoga. Det er flere grunner til det. Noen av dem nevner jeg her: 

  • det er 54 bokstaver i sanskrit alfabetet (54*2=108)
  • Krishna hadde visstnok 108 gopis (kvinnelige bedårere) 
  • Noen sier at 1 står for den høyere sannhet/bevissthet, o står for 'emptiness' og 8 for uendelighet
  • Diameteren av sola er 108 ganger diameteren av jorden. Distansen fra sola til jorda er 108 ganger diameteren av sola. 

Under viser jeg den fulle versjonen av Solhilsen, slik den praktiseres i Satyananda Tradisjonen. (Filmet på Groos hvor vi praktiserer yoga om sommeren i Grimstad:)

Er du med på utfordringen? Bruk gjerne #solhilsen54 på Instagram, Twitter og Facebook

Hilsen Hedda, Grimstad Yoga.