Stresset? Prøv Yoga Nidra!

En av mine favorittøvelser i yoga er yoga nidra. Den har betydd utrolig mye for meg, og jeg vet at mange i verden vil ha nytte av å praktisere dette.

Vi står i dag ovenfor en ny type epedemi i verden, eller i alle fall i den vestlige verden, også i Norge, nemlig stressrelaterte sykdommer. Vi finner det vanskelig å tilpasse oss det strebersamfunnet vi lever i idag.

Vi skal gjøre det bra på jobb, tjene mest mulig, ha en best mulig jobb, med de beste fordelene. Vi skal ha en perfekt familie, et nydelig hus, fine biler, gjerne hytte ved sjøen og i alle fall i fjellet. I tillegg skal vi trene, se bra ut, ha fine klær. Vi skal ha et rikt sosialt liv, og helst reise på ferie flere ganger i året. Barna skal gå på alle de aktiviteter de ønsker, for vi vil jo at de skal få utfolde seg og lære det de har lyst til...

Det er ikke rart vi har liten tid til å slappe av og ta vare på oss selv og vår egen helse, både fysisk og psykisk.

Psykosomatiske sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk, migrene, astma, magesår, fordøyelses problemer og hudsykdommer kommer fra spenninger i kroppen og sinnet. Vi tror ofte at disse problemene kommer fra kroppen selv, at det er noe galt der, men jeg tror det primært stammer fra sinnet, våre tanker og følelser.

I yoga jobber vi med å gi slipp, slik at vi har mindre spenninger i både kropp og sinn. Vi sier det er tre typer spenninger:

Muskulære spenninger: spenninger i kroppen, musklene, men også nervesystemet og lymfesystemet. Ved hjelp av yoga nidra kan disse fjernes.

Følelsesmessige spenninger: disse kommer på grunn av motsetninger, som kjærlighet/hat, fortjeneste/tap, suksess/fiasko, glad/lei. Disse er vanskeligere å gjøre noe med en de muskluære spenningene. De kommer av at vi ikke kan utrykke oss, vi legger lokk på følelsene våre og derfor får vi emosjonelle spenninger. Vanlig søvn hjelper oss ikke med disse spenningene, men yoga nidra gjør noe med disse.

Mentale spenninger: er et resultat av for mye mental aktivitet. I yoga nidra så går vi inn i underbevisstheten, slik at vi kan slappe av og forløse mentale spenninger.

Men hva er yoga nidra?

Yoga Nidra er en systematisk metode for å oppnå fullstendig fysisk, mental og emosjonell avslappning.

Under praksisen av yoga nidra kan det virke som du sover, men bevisstheten din opererer på et dypere nivå. Du kommer til et sted mellom søvn og våkenhet, og her kommer man spontant i kontakt med under -og ubevisstheten. Yoga nidra kan hjelpe med å utvikle hukommelsen, økt kunnskap og kreativitet og forandring av deg selv (fysisk, mentalt og emosjonellt). Du blir mer avslappet, fornyet og klar til å takle livet som det kommer.

Det er en utrolig effektiv måte for å få ny energi, og det føles ufattelig deilig når man har praktiser yoga nidra. Tenk om du hadde hatt mulighet for 15 minutters yoga nidra på jobben for eksempel. Tror det hadde forandret din hverdag til det bedre, men tror også at arbeidsgiver hadde hatt stor nytte av din og dine kollegers økte produktivitet og glede.

Det sies at yoga nidra tilsvarer 3 timer med søvn! (Jeg tilbyr yoga nidra også på arbeidsplasser, alt man trenger er et sted hvor man kan legge seg ned. Det kan til og med gjøres rett ved siden av pulten din).

Hva er dine erfaringer med yoga nidra? Hyggelig om du deler:)  

Enkel og kanskje verdens beste musli!

14.3.2014

Jeg er helt gal etter muslie, men jeg er også ganske kresen når det kommer til den. Først og fremst så bør det være sprøtt. Det bør knase godt i tennene. Så bør det gjerne være litt søtt, men ikke altfor søtt... så er det godt når du får en liten saltsmak av og til (jeg bruker selv derfor knuste saltflak)... så bør den jo være sunn selvfølgelig! Og alt smaker jo bedre når det er hjemmelaget!

muslie

Enkel Musli

 • Sett oven på 180grader celcius. 

Ingredienser: 

 • 1.2 liter havregryn (Ikke bruk lettkokte, men de store som ikke er blitt behandlet).
 • 3 dl mandler (grovt hakket)
 • 3.5 dl kokusflak (jeg kjøper dette på iHerb.com)
 • 1/2 tsj. havsalt
 • 1 dl honning eller lønnesirup (jeg bruker lønnesirup grad B, for jeg liker den litt mer fyldige smaken. Denne er litt mørkere enn den som kanskje vanligvis brukes)
 • 5 ss. kokusolje (kan også bruke solsikkeolje, ghee eller smør)

Fremgangsmåte:

 • Varm honnigen og oljen på svak varme slik at det blandes. 
 • I en stor bolle, bland alt det tørre.
 • Hell så det våte i det tørre og bland det godt slik at alt er dekket med det våte.
 • Hell så blandingen i en langpanne på et bakepapir i ovnen.
 • La det stå i ovnen 10-15 minutter, så rør om slik at det ikke brenner seg på toppen, og slik at alt blir likt stekt. Etter ca. 10-15 minutter til, når det begynner og bli gyldent, så ta pannen ut og avkjøl.
muslie

Ingrediensene over er basen av denne muslien, du kan selvfølgelig blande inn all slags nøtter og frø du måtte ønske. Du kan også tilføre andre smaker, for eksempel kanel, vanilje, appelsinsmak eller kakaopulver (da raw kakao, ikke drikke kakao, som er stekt... og derfor mye sterkere smak). Etter steking kan du blande inn tørka frukt og supermat. Det er bare fantasien som setter begrensninger:)

På bildet har jeg blandet inn ekstra solsikkefrø, linfrø, gojibær, chiafrø og kakaonibs!

Hører gjerne fra deg med tilbakemeldinger når dere har fått laget og smakt:) eller om du har noen spørsmål! Lykke til!

Hvorfor starte eget firma?

7.3.2014

yogatime

Med min nye hjemmeside må jeg jo overføre bloggene mine også, så dette er en blogpost jeg skrev da jeg først startet Grimstad Yoga og hadde laget min første hjemmeside (håper jeg ikke føler behov for å gjøre det med det første… mye jobb:). 

Da er jeg igang med blogg også... Må være ærlig og si at det kjennes litt skremmede å skrive blog. Det å utlevere seg selv på et vis, dele tanker, ideer, følelser, bilder, og ikke minst å kjenne på følelsen av at folk vil ha en formening om det en skriver. Heldigvis har jeg klart å komme meg litt videre på dette området, dvs. jeg bryr meg mindre om hva andre tenker om meg og det jeg gjør. Jeg kjenner at jeg er sårbar, men tar heldigvis ikke meg selv så alvorlig lenger. Jeg er den jeg er… Du jo lese bloggen om du vil, eller la være, det er jo enkelt og greit:) 

Yoga er selvutvikling på mange plan, både fysisk, mentalt, emosjonelt og spirituelt. Det har jeg virkelig fått erfare gjennom de årene jeg selv har praktisert. Jeg er langt fra utlært og har en laaang vei å gå, og masse og lære, og det er det som er så fantastisk. Livet er en kontinuerlig læringsprosess, og yoga er en vel utprøvd metode for å bli et bedre menneske. Med bedre menneske mener jeg at man får det bedre med seg selv, man får flere positive sider, man blir mer avslappet og blir mer medmenneskelig. Dette er bieffekter av det å praktisere yoga, men det er ikke målet i seg selv. Best av alt er det å akseptere og like seg selv for den man er i dag. Det betyr ikke at man ikke kan kjenne sine begrensninger og utfordringer og å mål, ønsker og drømmer for livene våres, for det er faktisk veldig viktig, mener jeg da. 

Jeg ønsker å kontinuerlig utvikle meg selv som menneske. Jeg er overbevist om at den beste måten jeg kan gjøre det på er å undervise i yoga og derfor starte mitt eget firma. Samtidig er det utrolig viktig at jeg har min egen yogapraksis. Gjennom Grimstad Yoga får jeg drive med det jeg brenner for. Jeg får mulighet til å dele det jeg har lært med andre, og kanskje være en støtte for deg og andre til at livet ditt blir bedre, at du kanskje får det bedre med deg selv og derfor også med andre rundt seg. 

Jeg håper at du og mange andre har lyst til å lære litt mer om yoga. Jeg skal selvfølgelig skrive mer om yoga her etterhvert! Jeg tar gjerne imot tilbakemeldinger evnt. spørsmål eller annet! :)